Over Koning Van

Op zoek naar de koning(in)

Koning Van is een unieke game-competitie waarbij spelers zich via lokale kwalificatiewedstrijden kunnen plaatsen voor een provinciale finale. De winnaar van de finale mag zich de Koning of Koningin van Friesland noemen, tot er een nieuwe winnaar wordt gekroond in het volgende seizoen.

Waarom organiseren we Koning Van?

Koning Van wordt georganiseerd vanuit Stichting Maatschappelijk Gamen. In deze stichting zitten drie fanatieke gamers: Floris, Maarten Jan en Paul. Alledrie gameden wij veel in onze jeugd en vonden we het jammer dat er zo weinig mogelijkheden waren om met anderen te gamen die in onze buurt woonden. 

Sinds corona is het aanbod voor lokaal gamen nog verder gedaald, terwijl er in Nederland zoveel gamers zijn die écht goed zijn in de game die ze spelen. Zo goed, dat het bijna topsport is. Op termijn willen we competitief gamen richting dezelfde status brengen als sport in Nederland. Koning Van is daarin de eerste stap: het gamen zichtbaar maken en gamers bij elkaar brengen. 

Koning Van wordt mede mogelijk gemaakt vanuit het Iepen Mienskipsfûns.

Erkenning voor talent

In Nederland zijn er talloze gamers die duizenden uren steken in een game en er ontzettend goed in worden. Om goed te zijn in een game moet je niet alleen de game begrijpen, maar ook doorzettingsvermogen, zelfreflectie, lerend vermogen en nog allerlei andere vaardigheden hebben. De vaardigheden van deze gamers worden vaak niet herkend en erkend door de mensen om hen heen. Daarom organiseren wij een toernooi om die onzichtbare vaardigheden zichtbaar te maken en de gamers de erkenning te geven die ze verdienen.

Gamen bespreekbaar maken

Ouders vinden het vaak moeilijk om met hun gamende kind een inhoudelijk gesprek aan te gaan over het gamen. Het blijft bij ‘je mag zo lang per dag gamen en je moet ook nog naar buiten’, waardoor praten over gamen bijna altijd negatief is. Met Koning Van willen we de ouders meenemen in de black box van het gamen en laten zien wat hun kind uitspookt achter dat scherm en wat het voor hen betekent. Met de nieuw opgedane kennis kun je als ouder inhoudelijk meepraten over het gamen en krijg je toegang tot een wereld die nu nog gesloten is.

Vrienden maken

Fanatieke gamers zitten over het algemeen het liefst achter een scherm. Hierdoor lijkt het alsof ze niet sociaal zijn of vrienden hebben, maar die hebben ze vaak wel. Zij komen online mensen tegen met wie ze gamen en praten over school, relaties en andere dingen waar jongeren over praten. Hoewel online vriendschappen echte vriendschappen zijn, beperk je je activiteiten daardoor sneller tot alleen online. Daarom bieden we met Koning Van de kans om jongeren te ontmoeten die ook van gamen houden en in de buurt wonen, zodat je ook een keer samen wat anders kan doen.

De gemeenschap bij elkaar brengen

Het leven verplaatst zich steeds meer naar de online wereld. Het gevolg: publieke faciliteiten zoals scholen, bibliotheken en zelfs supermarkten verdwijnen. Lokale bedrijven en verenigingen hebben het steeds moeilijker om nieuwe klanten en leden te vinden. Met Koning Van focussen we juist op het lokale contact. We organiseren de toernooien bijvoorbeeld in een dorpshuis en vragen lokale organisaties om erbij te zijn. Zo kunnen de jongeren zien wat hun gemeenschap te bieden heeft en krijgen zij de kans om bij te dragen.